Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co autor miał na myśli - czyli największe parodie egzaminów zawodowych

Latreso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jako że aktualnie trwa sesja egzaminu E13, który będę niedługo miał okazję przemęczyć chciałbym Wam zaprezentować dzisiejszy arkusz [nr5].

Osoby w miarę ogarnięte zauważą już po samym schemacie sieci jest coś nie tak, ale później jest już coraz gorzej.

Zapraszam do zapoznania się z arkuszami i podjęcia dyskusji na temat tego "czegoś".

Strona 1:

7845266900_1465803094.jpg

Strona 2:

9614556100_1465803096.jpg

Po 1 od serwera wychodzą 2 kable do 1 switcha (2 VLAN'y) tylko po to aby podłączyć 1 router, do którego jest podpięte 1 stanowisko komputerowe.

Po 2 to stanowisko komputerowe jest podpięte do WAN'a...

Po 3 sami zobaczcie resztę...

Opublikowano

No co tu dużo gadać? Cyrk, a my niestety musimy brać w nim udział ~ czwartek o 16:00. Ciekawe co wymyślą na jutro i dalsze dni. Nie polecam systemu szkolnictwa.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Egzaminy zawodowe z informatyki to rak jakich mało. Matura z infy ma dużo wyższy poziom niż to. Zdałem już wszystkie kwalifikacje, ale po każdym egzaminie miałem ochotę strzelić lepę w potylicę temu, kto to układał. Największym rakiem jest praktyka e12 i e14. Na teorii e14 miałem 96% - straciłem punkt na pytaniu o rzeczach wymaganych do instalacji jakiegoś tam CMS'a. Prawidłową odpowiedzią był zestaw rzeczy z apache, kiedy ten CMS można zainstalować na dowolnym innym serwerze. nginx, lighthttpd etc

@esquero - z infy jest to samo, my pracowaliśmy na MS Access 2003

Opublikowano

Ja miałem taki "problem" że na egzaminie zawodowym z geodezji miałem wykonać zadanie metodą która jest przestarzała i nikt jej nie używa, ale jest w programie, więc trzeba ja znać...

sygna.tan.png

Opublikowano

Jakby ktoś pisał dzisiejszy arkusz:

Dzisiaj arkusz 6 - bardzo podobny do 5, ale spokojnie.

1. Zanim wszystko podłączycie SKONFIGURUJCIE switch i router
2. Całą konfigurację przeprowadzajcie na kliencie (najpierw router (przez LAN oczywiście), potem switch, podpięte tylko 1 na raz)
3. Zanim zaczniecie cokolwiek konfigurować na routerze zmieńcie "operation mode" z "Client router" na "router", bo inaczej nie skonfigurujecie klienta na WAN (nie wiem czy nie trzeba jeszcze czasem wyłączyć firewala na routerze)
4. W arkuszu jest błąd i DHCP ma mieć na 2 bajcie 16, a nie 16X
5. Chyba tyle z tych pojebanych rzeczy, jak ktoś jest ogarnięty to reszta nie powinna sprawić mu problemu. Aha zaawansowana konfiguracja użytkowników jest w wyszukaj -> "konfiguracja komputera" (chyba, a jak nie to coś podobnego ;))

Opublikowano

Ja miałem taki "problem" że na egzaminie zawodowym z geodezji miałem wykonać zadanie metodą która jest przestarzała i nikt jej nie używa, ale jest w programie, więc trzeba ja znać...

Mam swój za 2 dni nic się nie zmieniło xD

gQSkfLC.png

Opublikowano

Jutro na E13 podobno mają być gniazdka i patchpanele także uważajcie :v

Na panelu są kolory i oznaczenia. 

Nie trzeba nawet znać standardów. Wystarczy umieć czytać i nie być daltonistą xD

s2c77Oa.png

Opublikowano

No co tu dużo gadać? Cyrk, a my niestety musimy brać w nim udział ~ czwartek o 16:00. Ciekawe co wymyślą na jutro i dalsze dni. Nie polecam systemu szkolnictwa.

Wiadomo może który arkusz będzie w czwartek ?

Opublikowano

Jutro na E13 podobno mają być gniazdka i patchpanele także uważajcie :v

Na panelu są kolory i oznaczenia. 

Nie trzeba nawet znać standardów. Wystarczy umieć czytać i nie być daltonistą xD

Jeszcze nie można być idiotą. Dziś miałem egzamin o 8 i w mojej grupie jeden chłopak zawołał egzaminatora bo skończył zaciskać kabel, testuje czy działa - nie działa, to egzaminator jeszcze mu dociskał żeby sprawdzić czy zjebał gniazdo czy końcówkę.

Opublikowano

juz sie boje E12 ;-;

ja tu w zasadzie nie widze problemu (nie liczac 2 kabli od serwera do switcha), jedynie z czym moze bym mial problem to 13 i nic wiecej

­

Opublikowano

Już wiem, że nie idę do technikum informatycznego xD To jest jakiś k***a troll? Ja w gimbazie na dodatkowych mialem cos podobnego.

Bo technikum to taka zawodówka, tyle że trochę z wyższym poziomem. Zobacz sobie na czołowych uczelniach polskich ilu ludzi jest po technikum xD A jak już jakimś cudem się dostają, to wylatują po pierwszym semestrze analizy gdy nie wystarczy wykuć i wstawić pod wzór. Czasami oczywiście ogarnięci ludzie stamtąd wychodzą, ale to bardzo mały % i to po najlepszych technikach w polsce, chociaż poziomowo i tak są niżej niż dobre liceum.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

juz sie boje E12 ;-;

ja tu w zasadzie nie widze problemu (nie liczac 2 kabli od serwera do switcha), jedynie z czym moze bym mial problem to 13 i nic wiecej

To podłącz sobie jeszcze komputer kliencki do portu WAN (z reguły podpinasz tu kabel od dostawcy internetu) w routerze i próbuj sobie wszystko konfigurować ;)

Trudne to nie jest, ale trzeba wiedzieć jak wszystko poprawnie skonfigurować.

A zaciskanie prawda - easy, gniazdo i wtyk zacisnąłem w mniej niż 10 min.

Już wiem, że nie idę do technikum informatycznego xD To jest jakiś k***a troll? Ja w gimbazie na dodatkowych mialem cos podobnego.

Bo technikum to taka zawodówka, tyle że trochę z wyższym poziomem. Zobacz sobie na czołowych uczelniach polskich ilu ludzi jest po technikum xD A jak już jakimś cudem się dostają, to wylatują po pierwszym semestrze analizy gdy nie wystarczy wykuć i wstawić pod wzór. Czasami oczywiście ogarnięci ludzie stamtąd wychodzą, ale to bardzo mały % i to po najlepszych technikach w polsce, chociaż poziomowo i tak są niżej niż dobre liceum.

Weź też pod uwagę, że w liceum są same ogólne przedmioty i jedyne co to iść później na studia (oczywiście po technikum też warto), a do technikum często idą osoby, którym się wydaje że będzie "łatwo", bo nie ma (nie licząc 1 roku) ani biologii, ani geografii, ani chemii, ani fizyki i do tego "same" praktyczne zajęcia i "leżenie do góry brzuchem". Takie osoby zaniżają poziom techników, trzeba też to brać pod uwagę. A jeśli chodzi o matmę, no to sorry trzeba coś robić samemu, a nie tylko być (i często przeszkadzać) na lekcji

Opublikowano

Jeszcze nie można być idiotą. Dziś miałem egzamin o 8 i w mojej grupie jeden chłopak zawołał egzaminatora bo skończył zaciskać kabel, testuje czy działa - nie działa, to egzaminator jeszcze mu dociskał żeby sprawdzić czy zjebał gniazdo czy końcówkę.

Ci egzaminatorzy sami nie wiedzą co się dzieje. 

Zamiast zrobić kabel typu b zrobiłem crossa.

Egzaminator chyba z 10 minut gapił się ten kabel i nie mógł dojść do tego co się dzieje. Ostatecznie stwierdził, że nie wie co jest nie tak i kazał mi zrobić kabel od nowa. 

Jak zobaczyłem co odjebałem i że facet przez tyle czasu nie mógł tego ogarnąć, to strzeliłem facepalma xD

s2c77Oa.png

Opublikowano

W tym CKE to wyjebałbym połowę tych tępych idiotów którzy "mieszają" w tych egzaminach aby zdawalność nie była za duża. W mechatronice jest dokładnie to samo. 

Deus vult

Opublikowano

juz sie boje E12 ;-;

1.Spisać parametry karty graficznej w programie GPU-Z 

2.Zmienić kartę graficzną (albo wyłączyć zintegrowaną w BIOS'ie i zmienić) 

3.Spisać jej parametry w GPU-Z 

4.Obie karty porównać i napisać która lepsza do obróbki grafiki 

5.W 7-ZIP zrobić samorozpakowujące się archiwum z podanym hasłem 

6.Zablokować wszystkim użytkownikom konfigurację paska zadań 

7.Ustawić,że na 3 dni przed wygaśnięciem hasła do konta pojawia się monit o jego zmianie 

8.Wyjąć dysk z Windows 7 i zamontować ten z Linuxem 

9.Zrobić konto użytkownika,grupę,dodać do grupy tego użytkownika 

10.Wyświetlić zawartość folderu /etc i wkleić screen'a do pliku tekstowego 

11.Ustawić tapetę z pliku z pendrive'a 

12.Zrobić kosztorys wykonanych prac na podstawie przykładowego cennika 

Jak będzie coś w tym stylu to chyba nie ma się co bać, bo zrobiłbym to bez tych 2 lat w technikum. xD

Opublikowano

W tym CKE to wyjebałbym połowę tych tępych idiotów którzy "mieszają" w tych egzaminach aby zdawalność nie była za duża. W mechatronice jest dokładnie to samo. 

Kiedyś kolega podesłał mi egzamin na mechatronika (teoria, 1 kwalifikacja) - 15% w miarę ogarniałem pytania, 20-25% wziąłem na logikę, a pozostałe strzelałem - i co? Zdałem z wynikiem ~67% (potrzeba 50%) i tak właśnie zostajemy technikami..... a wszystko oczywiście z publicznych pieniędzy na organizację tego cyrku.

Opublikowano

Ostatni egzamin zdałem w styczniu (poprawka praktyka E14).

Co do E13 to generalnie dość podobny miałem rok temu. A co do zdawalności zdało u nas 60% klasy.
Z tego co pamiętam nie trzeba umieć zarabiać tego kabla, bo mi np nie poszło (dwie lewe rece), a reszte w miarę ogarnąłem i wycisnąłem na jakieś 80%+. Jeśli dobrze pamiętam to są kable do zarobienia jak i gotowce, bo głupio by było oblać wszystko bo kabel nie wyszedł.

Co do arkuszu z tematu to prościzna, a że błędy to norma.. Przecież ja rozszerzoną maturę z informatyki w tym roku pisałem i ktoś z nas ogarnął, że za mało danych w pliku do wykonania zadania.

Nie polecam rozszerz. infy xD Praktycznie nic na niej nie napisaliśmy/zrobiliśmy. Tam 90% rzeczy to programowanie i matematyka, a mój rocznik '96 nie miał rozszerzonej matmy a fizykę xD

Opublikowano

Kiedyś kolega podesłał mi egzamin na mechatronika (teoria, 1 kwalifikacja) - 15% w miarę ogarniałem pytania, 20-25% wziąłem na logikę, a pozostałe strzelałem - i co? Zdałem z wynikiem ~67% (potrzeba 50%) i tak właśnie zostajemy technikami..... a wszystko oczywiście z publicznych pieniędzy na organizację tego cyrku.

Ale o której teorii mówisz? Jeśli o pierwszej czyli E03 to miałem 90%. Nic specjalnego prosta była. Chodzi mi tutaj o E18 i praktykę. 

Deus vult

Opublikowano

Nie rozumiem co Ci w  tym zadaniu nie odpowiada.

Serwery egzaminacyjne mają posiadać 2 karty sieciowe, więc możesz spokojnie podłączyć się do switcha.

Komputer jest podłączony do WAN tylko po to aby sprawdzać komunikację, w tym porcie nie musi być przecież zawsze kabel od usługodawcy.

C***a się znacie a narzekacie.

Opublikowano

A ja w tym roku e12 i h*ja wiemy nic bo nauczyciele to takie pierdoły że nawet nie pogrożą i pierdolą bez sensu tak że chce się wyjść. Ogólnie system szkolnictwa to patologia. Powinna być większa swoboda (na h*j komu fizyka chemia czy co w techniku)

Opublikowano

Nie rozumiem co Ci w  tym zadaniu nie odpowiada.

Serwery egzaminacyjne mają posiadać 2 karty sieciowe, więc możesz spokojnie podłączyć się do switcha.

Komputer jest podłączony do WAN tylko po to aby sprawdzać komunikację, w tym porcie nie musi być przecież zawsze kabel od usługodawcy.

C***a się znacie a narzekacie.

W moich wypowiedziach w tym temacie są jeszcze użyte słowa "z reguły" jeśli chodzi o podpięcie kabla od usługodawcy. Jasne można podpiąć do WAN'a inne urządzenia sieciowe, podpięcie klienta sprawi nawet, że będzie mu przydzielany adres z puli DHCP routera, ale wydaje mi się, że odbiega to od tego czego nauczyliśmy się na zajęciach przygotowujących nas do egzaminu. Chodziło mi tu bardziej o podkreślenie idiotyzmu w jaki sposób tworzone są egzaminy.

Weź pod uwagę taką rzecz - pierwsze 4 arkusze ogarnięta osoba dała by radę zrobić w czasie 4x krótszym niż przeznaczony, natomiast np. taki arkusz 5 zajmował większości uczniów prawie cały czas przeznaczony na egzamin. Sprawia to, że osoby zdające w różnych dniach (i o różnych godzinach, bo przecież 1 arkusz jest cały dzień) mają niewymiernie inny poziom trudności egzaminu. Może się też zdarzyć, że osoba, która ma totalnie "wyje****" zda na 100%. a osoba ogarnięta ledwo załapie się na 75%, lub mniej, bo trafiła na rzecz, która nie była przerabiana na zajęciach.

Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że egzaminy w ŻADEN sposób nie potwierdzają faktycznych umiejętności. Powinno być tak, że uczeń jest sprawdzany z szerszego zakresu materiału na poziomie zajęć, a nie z kilku wybranych, które czasem nie kwalifikują się nawet na poziom technikum lub są po prostu tak bardzo z wydziwiane, że są tak mało wydajne albo nie praktyczne, że nie mają zastowania.

Idąc dalej - jasne nie jest to dziwne, że serwer posiada 2 karty sieciowe i są wpięte do 1 switcha, ale to podpina się do "zdziwiania na siłę". Pewnie, że może mieć to zastosowanie, gdyż kable prowadzące z kart są podpięte do 2 różnych VLAN-ów i są to LAN i WAN, ale często na zajęciach nie ma przykładów, w których było by podobne zastosowanie i taki uczeń nie wiedząc takich rzeczy uzna to za idiotyzm i będzie w dużym stresie rozwiązywać egzamin, a tu nie o to chodzi.

Albo niech zmienią program nauczanie, bo nie ma co ukrywać - my uczymy się pod egzaminy, czasu jest 2x więcej niż materiału. Powinno być więcej zagadnień na samych lekcjach i wtedy można robić tego typu egzaminy, albo niech egzaminy będą dostosowane pod materiał przerabiany na lekcjach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...